Sayfalar

27 Mart 2015 Cuma

DERSİMİZ CAFE PASCUCCİ

Barista Eğitmeni Serhat Bayrak

İtalyan kahve markası Caffe Pascucci'de eğitmen ve yönetici olan Serhat Bayrak, Barista eğitimlerinin standartlarını anlattı.



Türkiye'de 5 şubesi olan Caffe Pascucci'nin Türkiye'deki barista eğitmeni; Serhat Bayrak 10 yıllık gıda sektöründeki tecrübesiye PORT GIDA bünyesindeki Caffe Pascucci şubelerinin baristalarına eğitim veriyor. Uzun süre İtalya'da kahve ve kahve kültürü üzerine eğitim alan Serhat Bayrak, Türkiye'ye geldikten sonra ünlü kahve ustası Şerif Başaran'dan da eğitim aldı. Eğitimlerinde önemli olanın önce kahveyi tanımak olduğunu söyleyen Bayrak, eğitimlerinde tarihsel bilgi, yeşil çekirdek, hasat, ayrıştırma, kahve işleme yöntemleri, kahve kavurma işlemleri, kahve paketleme ve muhafaza şartları hakkında bilgiler veriyor. Ayrıca; Barista adayları Espresso ve Filtre kahve için öğütme dereceleri, farklı demleme yöntemleri (Chemex, Harip Syphon, Harip V60, Aeropress, Cold drip), süt bilgileri, su, makina kullanımı, ayarları ve bakımları hakkında da bilgilendiriliyor.

Serhat Bayrak Coffe Latte yapıyor

En önemlisi standart


Türkiye'de kahve sektörünün gelişerek değiştiğini söyleyen Serhat Bayrak, kahve markalarının belirli standartlara göre eğitim vermesi gerektiğinin altını çizdi. "Kahve çok detaylı bir konu dikkat edilmesi gerekiyor. Örneğin; kahveyi demlerken, tadının ayarlanması ustalık gerektirir. Espresso hazırlamak da yemek pişirmek gibidir; bilgi, yetenek ve adanmışlık ister. Baristanın görevi, kahvenin en iyi tada sahip olması için gereken unsurları ayarlamasıdır."

Ne fazla ne de az


İtalya'da 1881 yılında bir aile şirketi olarak kurulan Caffe Pascucci kendi kahvesini kendi kavuruyor. Dünyada kahve konusunda gelişmiş sayılı firmalardan biri olan Pascucci'nin prensiplerinden biri her zaman taze kahvenin servis edilmesi gerektiği.

Bu sene 134. yılını kutlayan Cafe Pascucci, kazandığı ödüllerle kalitesini ortaya koyuyor. 2014 ALLEGRA EUROPEAN COFFEE SYMPOSİUM'da  Avrupa Kahve Endüstirisine en çok katkıda bulunan işadamı dalında birinci olan Caffe Pascucci; Güney Avrupa'nın en iyi kafe zinciri dalında birinci ve en iyi kahve kavurucusu dalında Avrupa'nın en iyi ikincisi oldu.


Soğuk demleme kulesi (Cold Brew Maker)

Alternatif demleme 


Yeni dalga kahveci etkisinden sonra yeni nesil demleme teknikleri de git gide yayıldı. Caffe Pascucci de yeni nesil demleme tekniklerini kullanan nadir kafelerden biri. Günümüzde Vakum, Sifon, soğuk demleme kulesi, Hario V60, Chemex gibi bir çok alternatif demleme teknikleri kullanılıyor.
Demleme tekniklerinin kahve sektöründe çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Serhat Bayrak, kendi tasarımı olan Soğuk Demleme Kulesinde ve Chemex'de kahve yapımını uygulamalı olarak anlattı.

Soğuk demlenmiş kahve (Cold Brew Coffee)
Serhat Bayrak: Soğuk demleme kulesinde kahve sekiz saatte arasında demlenir. Uzun sürede demlenen kahvenin yumuşak bir tadı var. Bu nedenle içimi de gayet leziz oluyor."
 Chemex markasıyla anılan fakat aslında ismi "Pour Over Coffee" olan kahve yapımı, kahve çekirdeğinden gelen esansları ve yağları en iyi ortaya çıkaran yöntemlerden biri. Serhat Bayrak, "Pour Over Coffee'nin kahve çekirdeklerinin üzerine suyun dikkatlice dökülmesi; hızının ve miktarının tüm demleme süreci boyunca kontrol altında tutulması bu yöntemin püf noktalarından biridir" dedi.

Yeni nesil kahve demleme ekipmanları
Üçüncü dalga kafelerin ön plana çıktığını söyleyen Barista Eğitmeni Serhat Bayrak, " kahvelerini kendi kavuran , taze kahve sunan ve yeni nesil demleme yöntemlerini kullanan kafeler arttıkça bu pazar da gelişiyor, bu çok iyi bir şey. Fakat biraz daha zamana ihtiyaç var. Benim görüşüme göre; bu sektörün tam anlamıyla oturabilmesi için 3 ile 5 seneye ihtiyacı var." dedi. Ayrıca Barista adayları için kapsamlı ve standart SCAE (Avrupa Özel Kahve Derneği / Speciality Coffee Association of Europe) temsilciliklerinden eğitim almalarını da önerdi."





Cafe Pascucci ile iletişim: http://www.pascucciturkiye.com/

Multimedya Haber: Bike Çetinel
Kamera Yardımcısı: M.Soner Bulut

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder