Sayfalar

10 Nisan 2015 Cuma

SİHİRLİ MEYVE

Kurukahveci Mehmet Efendi kahvesi/Eminönü

Kahveyi ilk kez dolaplarda kavurup değirmende öğüterek toplu üretime başlayan Kurukahveci Mehmet Efendi, 1871 yılından beri kahve kavuruyor.


Sihirli meyve olarak Etiyopya'da keşfedilen ve 15. yüzyılda Yemen'den Osmanlı topraklarına ulaşan kahve, buradan dünyaya yayıldı. Kısa zamanda, itibarlı bir içecek haline gelen kahve sarayda ve varlıklı ailelerin evlerinde ikram edilmeye başlandı. Böylece, kahve üzerinden ritüeller şekillendi ve kahve sosyal yaşamın gelişmesinde büyük rol oynadı. Kanuni Sultan Süleyman döneminde, Yemen Valisi olan Özdemir Paşa'nın saraya kahveyi kabul ettirmesiyle başlayan kahve serüveni, Mehmet Efendi'nin toplu üretime geçmesiyle gelişti ve günümüze kadar geldi.


kahve kavurma makinası
Eskiden, Türk kahvesini yapmak içinçiğ kahve taneleri tavalarda kavrulur, dibeklerde dövülür ya da el değirmenlerinde çekilirdi. Mehmet Efendi'nin kahve öğüttüğü dibekleri bir asır sonra torunları geliştirdi ve kahve makineleriyle üretimi arttırdı. Osmanlı'da kahveyi ilk kavuran kişi olan Mehmet Efendi'nin 1931 yılında vefat etmesinden sonra aile "Kurukahveci" soyismini aldı. Aile, Türk kahvesini yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da pazarlayarak tanıttı.
1871 yılında Eminönü Tahmis sokakta faaliyete başlayan küçük işletme, bugün tüm dünyaya hizmet veriyor.



Neden Türk kahvesi

Kurukahveci Mehmet Efendi Eminönü işletmesi ve çalışanları
Brezilya ve Orta Amerika'dan gelen çekirdeklerin uzun sürede ağır ateşte kavrulması ve dünyanın en ince çekilmiş kahvesi olmasından dolayı dünyada türk kahvesi olarak bilinmektedir. Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Arsan; " Türk kahvesi sadece bir marka olarak görülmemelidir. Aynı zamanda kahve pişirme tekniğidir. Damakta uzun süre kalan Türk kahvesi, pişirilip cezveden fincana dölüldüğünde, dibinde biriken posası içilmeyen tek kahve çeşidir." dedi.
Kurukahveci Mehmet Efendi kahveleri
Ayrıca, Türk kahvesi kültürünü yaşayan bir değer olmasında Kurukahveci Mehmet Efendi'nin çok büyük etkisi ve katkısı olduğunu da sözlerine ekledi.






 Kurukahveci Mehmet Efendi'nin Tahmis sokakta açtığı ilk işletmesinin görüntüsünü videodan izleyebilirsiniz.






 
Multimedya Haber: Bike Çetinel 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder